Aproximativ 90.000 de cetățeni români s-au inscris în programul Casa Verde Fotovoltaice 2023 pentru a primi suport financiar din partea Administrației Fondului pentru Mediu (AFM). În pofida acestui fapt, o serie dintre ei ar fi putut deja să aibă instalațiile fotovoltaice montate la domiciliu, dacă nu ar fi avut loc blocarea programului de către o hotărâre a Curții de Apel Oradea.
Astăzi, la peste o lună de la pronunțarea hotărârii judiciare, nu se observă progrese semnificative în rezolvarea situației și nu avem nicio informație precisă cu privire la data la care ar putea fi reluat programul Casa Verde Fotovoltaice.
”Din nefericire, ne confruntăm în continuare cu suspendarea programului. Am făcut toate demersurile necesare pentru a debloca programul, inclusiv apel la Înalta Curte de Casație și Justiție și contactarea de multiple ori a Curții de Apel Oradea pentru a accelera procesul de transmitere a dosarului către Înalta Curte, în speranța obținerii unui termen de soluționare cât mai rapid. În prezent, nu avem un termen fixat, dar așteptăm și noi, la fel ca toți ceilalți, ca ÎCCJ să stabilească o dată pentru examinarea recursului, pentru ca aproape 90.000 de familii să se bucure de finanțarea pusă la dispoziție de AFM”, a explicat Laurențiu Neculaescu, președintele AFM, într-un interviu acordat DC News.
Referitor la zvonurile care sugerează că AFM ar fi dorit, de fapt, blocarea programului din lipsa fondurilor necesare desfășurării sale, liderul AFM a respins categoric această teorie. Conform declarațiilor sale, AFM dispune de toate resursele financiare necesare implementării programului Casa Verde Fotovoltaice 2023 și își exprimă speranța că situația se va debloca în curând.
”Administrația Fondului pentru Mediu este o instituție care se autofinanțează. Nu apelăm la fonduri de la bugetul național. Toate programele pe care le implementăm sunt finanțate din propriile noastre resurse; dacă nu avem banii necesari, nu avem cum să lansăm astfel de programe. Avem banii, sunt disponibili pentru noi, dorim doar ca situația să se clarifice, astfel încât să putem elibera fondurile pentru cei 90.000 de participanți. Nu apelăm la Ministerul de Finanțe pentru a obține fonduri pentru Casa Verde Fotovoltaice. Cred că cetățenii au observat deschiderea noastră către transparență și eficiență. Nu cred că există cineva care să presupună că am avea un acord cu Curtea de Apel Oradea pentru suspendarea programului. Așa ceva este absurd. Am depus toate eforturile pentru a asigura desfășurarea rapidă a programului și pentru a oferi cetățenilor acces transparent și eficient la acesta”, a concluzionat Neculaescu.